Wieniec Dożynkowy
Tradycja wicia wieńca dożynkowego sięga XVI wieku. Wtedy to, na naszych ziemiach przeżywała swój rozwój gospodarka folwarczna. Niektóre źródła podają, że obchody dożynkowe zawierają ślady najstarszych obrzędów i ofiar składanych bóstwom urodzaju, mowa tutaj o zwyczaju związanym z ostatnią garścią niezżętego zboża, które po żniwach pozostawiano na pustym polu. Miało to symbolizować ciągłość wegetacji i urodzaju. Ścinał je bardzo uroczyście najlepszy żniwiarz, po czym wręczał je żniwiarkom przodownicom, aby uplotły z nich wieniec.
Cieszymy się, że tradycja wicia wieńca dożynkowego na terenie Gminy Szczucin wciąż jest kultywowana. Z roku na rok widoczne jest ogromne zaangażowanie mieszkańców, a ich kreatywność i pomysłowość zachwyca oglądających. Pamiętać jednak należy co symbolizuje i czym charakteryzuje się tradycyjny wieniec dożynkowy. Przede wszystkim powinien być wykonany zgodnie z wielowiekową tradycją. Według etnografów tradycyjny wieniec dożynkowy powinien być wykonany w kształcie proporcjonalnej korony, złożonej z czterech, sześciu bądź ośmiu ramion. Ważnym elementem jest zwieńczenie całej formy, najczęściej poprzez umieszczenie na jej szczycie symboli religijnych takich jak: krzyż, hostia, monstrancja. Do jego uwicia należy użyć czterech podstawowych zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa. Udekorowany powinien być kwiatami polnymi i ogrodowymi, owocami, warzywami i ziołami. Niedopuszczalne jest, aby w tradycyjnych wieńcach dożynkowych umieszczać kwiaty zakupione w kwiaciarni, owoce południowe, dekoracje wykonane z nasion ryżu czy innych, które nie występowały w tradycyjnych wieńcach dożynkowych. Zgodnie z tradycją do przygotowania wieńca nie powinno używać się drutów ani metalowych konstrukcji. Wszystkie elementy powinny być łączone ze sobą za pomocą lnianych sznurów i nici. Brak nawiązania formy do tradycji wieńców dożynkowych lub jego sztuczna i nienaturalna zawartość powoduje że nawet najpiękniejszy i najbardziej pracochłonny wieniec nie otrzymuje uznania w konkursach. Wszystko co nie mieści się w kształcie korony, nazywane jest ozdobą dożynkową lub wieńcem nowoczesnym.
Przygotowując tradycyjny wieniec dożynkowy zwróćmy zatem uwagę na zgodność z tradycją w zakresie kompozycji, formy, użytych materiałów i techniki wykonania. Oczywiście nie bez znaczenia są także walory estetyczne, w tym kompozycja, dobór barw i ogólny wyraz artystyczny.